Zostaliśmy zaskoczeni. Zdecydowanie nikt nie spodziewał się, że codzienność zostanie wywrócona do góry nogami w takim tempie. Ostatnie i najbliższe tygodnie to ogromne wyzwanie dla pracowników i firm. Solidarność podjętych działań świadczy o niesamowitej odpowiedzialności za życie i zdrowie całego społeczeństwa.
Zadbaj o swoich pracowników! W tej chwili potrzebują pomocy bardziej niż kiedykolwiek!
Według WHO i GUS w grupie osób w wieku produkcyjnym w 2018 było:
– niemal 50% z nadmierną masą ciała
– 17-30% z niewydolnością układu krążenia bądź nadciśnieniem
– 10% chorych na cukrzycę
– 25% przemęczonych
Systemową opieką prewencyjną należy objąć wszystkich pracowników! Osoby z grupy najwyższego ryzyka mają szansę uchronić się przed silnym przebiegiem choroby i potencjalnym zagrożeniem życia. Z kolei u osób z grupy niskiego ryzyka zminimalizowana zostanie szansa nieświadomego rozprzestrzeniania wirusa.
Czytaj też: Trzeba pomóc w radzeniu sobie z emocjami – firmy produkcyjne a koronawirus
Standard na stałe!
Przestrzeń biurową warto wyposażyć w narzędzia, które będą zapobiegały rozwijaniu się wszystkich infekcji oraz wspierały odporność długoterminowo.
- Termometr bezdotykowy do pomiaru temperatury pracowników przed wejściem do pracy.
- Zaopatrzenie pracowników w probiotyki i witaminę D – codzienna suplementacja w czasie epidemii, ale i okresie sprzyjającym przeziębieniom (od października do marca) wesprze ich układ odpornościowy.
- Codzienna dostępność owoców i warzyw – z jednej strony dostarczy niezbędnych do wsparcia odporności składników odżywczych, a z drugiej wesprze pracowników w wykonywaniu codziennych zadań efektywniej, z większym zaangażowaniem i produktywnością.
Jak pomóc pracownikom budować tarczę obronną organizmu?
Najważniejsze, by uświadomić sobie, że odporności nie da się zbudować w kilka dni. Należy regularnie dostarczać do organizmu pakiet składników odżywczych, z którego będzie się tworzyła coraz silniejsza bariera przeciwko drobnoustrojom chorobotwórczym, zapobiegająca ich wtargnięciu do organizmu.
Gdy zachorujemy, silny układ odpornościowy pomoże w szybkim zwalczeniu choroby. Najważniejszymi pokarmami budującymi naszą odporność są owoce, warzywa, źródła kwasów tłuszczowych omega 3 (np. orzechy włoskie, oliwa z oliwek czy tran) oraz… przyprawy (np. imbir, goździki, czosnek).
Jesteście ciekawi…
- …dlaczego zdrowa żywność w pracy to atut (nie tylko) w czasie epidemii?
- …co pracodawca powinien dać pracownikowi, by wesprzeć jego odporność i ogólny stan zdrowia?
- …jakie działania edukacyjne warto wprowadzić w firmie?
Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w ebooku wydanym przez Dailyfruits. Cały ebook znajdziecie tutaj -> EBOOK